Pretty URLs og links uden side-endelser

Om .htaccess

Bruges en Apache-server til opbevaring eller test af hjemmesiden, kan en kommando placeret i dokumentet '.htaccess' udelade side-endelserne på websitets sider i både sidenavn, links og i nav / menu.

Det kan dog være nødvendigt først at aktivere serverens læsning af '.htaccess', hvilket beskrives i artiklen "Aktivere htaccess i httpd".

Distraherende side-endelser

Når side-endelsen fjernes fra sidens navn, bliver det lidt lettere for den besøgende hurtigt at opfatte og registrere sidens navn, da side-endelser virker distraherende for læsningen.

Her et eksempel på en "normal" side med endelsen .php:

	mappe/page_1.php

Her er den samme side, men uden en side-endelse:

	mappe/page_1

Redigering i .htaccess

Jeg kan vælge hvilke side-endelser der skal fjernes fra fra side-navnet - i eksemplet herunder fjernes endelserne '.html' og '.php' fra alle sider i websitet:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
	RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
	RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.html -f
	RewriteRule ^(.*)$ $1.html
	
	RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
	RewriteCond %{REQUEST_FILENAME}\.php -f
	RewriteRule ^(.*)$ $1.php
</IfModule>

Pretty URLs

Navngives siden yderligere ved hjælp af ord som er repræsentative for indholdet på siden (keywords), bliver resultatet sidenavne, som er både beskrivende, som kan læses hurtigt og endda kan påvirke SEO positivt.

Fremgangsmåden har flere navne som for eksempel "pretty URL" - læs mere om emnet i artiklen "SEO - optimering af hjemmesider" under afsnittet "URL".